Je houdt van filmen met je iPhone? Dan vind je in dit bericht 10 praktische tips, waarmee de video’s met je iPhone er beter uitzien. Het maakt niet uit of je vakantievideo’s maakt of je smartphone professioneel gebruikt om te filmen.
In dit bericht lees je tips voor de juiste filmapplicatie (FiLMiC Pro, in de AppStore te koop voor €16,99) en de juiste apparatuur (gebruik een iPhone statief of houder!), maar ook over de juiste beeldcompositie, waarmee je video’s er veel beter uitzien. “Vul het kader’, gebruikmakend van hoofdlijnen, het correct implementeren van de regel van derden of het filmen in de Gouden Uur zijn slechts enkele van de onderwerpen.
Tip 1 – Filmpjes met de FiLMiC Pro app
Met het gebruik van een speciale app voor het filmen heb je volledige controle over alle belangrijke camera-instellingen. ISO, diafragmawaarden of de gewenste beeldsnelheid kunnen eenvoudig worden geselecteerd en aangepast. Zo kun je je tijdens het filmen perfect aanpassen aan alle lichtsituaties en een filmische look creëren met je beelden (bijna zoals bij het filmen met DSLR-camera’s). Bovendien kan met de FiLMiC Pro app worden gefilmd in een bijzonder hoge datasnelheidsinstelling “Filmic Extreme”. Dit maakt je video’s nog dynamischer dan wanneer je bijvoorbeeld met de standaard iPhone camera app filmt.
Tip 2 – Filmpjes met een 3-assig statief
De automatische camerastabilisatie in moderne smartphones (bijv. iPhone XS of iPhone XS Max) is al zeer goed, maar met het gebruik van een statief of houder worden altijd meer professionele resultaten behaald. Je kunt vloeiende camerabewegingen perfect filmen en je films een filmische uitstraling geven.
Tip 3 – “Vul het kader” / vul je foto
Creëer emoties met je motieven en dit is het beste wat je kunt doen als je ze op ware grootte vastlegt met je camera. Kom zo dicht mogelijk bij je motieven en richt de blik van de kijker op wat je wilt laten zien. Je kunt ook zo dicht mogelijk bij inzoomen, maar je kunt ook wat beeldkwaliteit verliezen als je smartphone overschakelt naar digitale zoom. iPhone XS, bijvoorbeeld, heeft 2 ingebouwde camera’s, een groothoeklens en een telelens. Bij het inzoomen springt het beeld eerst op de optische telelens voordat het beeld weer digitaal wordt ingezoomd. Je video’s zien er beter uit als je ze vult en de kijker voelt zich dichter bij hetgeen je filmt.
Tip 4 – Creëert diepte in je beelden
Films met voorgrond en achtergrond. Maak je motieven interessanter door rond een muur te filmen die op de voorgrond aan de rand of door een paar grassen wazig is. Of ga langzaam door een deur naar het eigenlijke motief, er zijn veel mogelijkheden om een voorgrond of achtergrond te creëren die het beeld ruimtelijker maakt.
Tip 5 – De derde regel
Op basis van de gulden snede is er de zogenaamde derde regel. Verdeel het beeld mentaal in 3 gelijke delen met twee horizontale lijnen. Plaats de horizon niet in het midden van de foto, maar beweeg hem een beetje omhoog of omlaag in de juiste richting van deze lijnen, afhankelijk van hoe je de blik van de kijker wilt leiden. Uw foto’s zien er veel spannender uit.
Tip 6 – Gebruik het Gouden Uur
Spectaculaire foto’s maak je het best in het beste daglicht. In het zogenaamde “Gouden Uur”, dat is het uur na zonsopgang of het uur voor zonsondergang, maak je prachtige filmopnames.
Tip 7 – Patronen en herhalingen
Maak je beelden spannender en gebruik patronen en herhalingen in je video. Dit kunnen raamfronten, een houten loopbrug of natuurlijke vormen zijn. Patronen en herhalingen zien er interessant uit en maken uw films harmonieuzer en gewoonweg mooier. Zoek dus gewoon naar patronen of herhalingen en zet ze in scène (bv.: ren langzaam met je camera over een steiger naar het strand).
Tip 8 – Dominantie
In deze tip hangt het minder af van wat je filmt, maar vooral wat je niet filmt. Denk na over wat je wilt filmen en wat eigenlijk alleen maar stoort in het beeld. Vaak heb je storende elementen zoals vuilnisbakken of mensen die de illusie van een leeg strand bederven. Wacht even voordat je op de opnameknop drukt of het perspectief verandert. Dit doet vaak wonderen en de blik van de kijker zal zich dan richten op wat je werkelijk wilt laten zien.
Tip 9 – Richtlijnen gebruiken
Werk met natuurlijke richtlijnen om uw motieven spannender te maken en de blik van de kijker naar het midden van uw beelden of het gewenste motief te richten. Overal zijn er richtlijnen te vinden, of het nu gaat om een pad dat in de verte loopt, een voetgangersbrug naar de zee of een toegangsweg naar een huis. Plaats de camera onder een slimme hoek, zodat u de blik van de kijker met deze richtlijnen kunt richten.
Tip 10 – Gebruik alleen de beste opnamen in je montage
Gebruik alleen de beste opnamen voor de afgewerkte film! Je kunt je video’s beter korter knippen dan het vernietigen van de algemene indruk met een of twee slechte opnames.