Stem opnemen met je iPhone

Je iPhone is een ideaal hulpmiddel om je stem op te nemen, bijvoorbeeld om snel een memo in te spreken die je later terug wilt luisteren. Zelf gebruik ik deze functie ook vaak op het koor waar ik lid van ben. Zodra we een nieuw lied gaan oefenen komen alle iPhones tevoorschijn en nemen veel mensen het lied op met hun iPhone zodat ze het later terug kunnen luisteren en oefenen.

De app die je hiervoor standaard gebruikt heet Dictafoon en is in de iOS basisinstallatie al aanwezig. Je kunt de app niet verwijderen. Een andere manier om je stem op te nemen is via de app Notities.

Hoe gebruik je de Dictafoon?

Na het openen van de app zie je onderstaand scherm. Om een opname te starten druk je op de grote rode knop. Je iPhone gaat nu opnemen. Om de opname te stoppen, druk je nogmaals op de rode knop. Nu heb je de mogelijkheid om de opname terug te luisteren via het Play-knopje, verder te gaan met de opname door nogmaals op de rode knop te drukken of de opname te stoppen en op te slaan door op Gereed te drukken.

Als je op Gereed hebt gedrukt kun je de gesproken memo opslaan en een naam geven. Ik vind het bijvoorbeeld handig om hier de datum in te bewaren zodat ik later goed terug kan zoeken.

Na het opslaan zie je een lijst met alle opgeslagen memo’s.

Wat kun je doen met memo’s die je met Dictafoon hebt opgeslagen?

  • Je kunt de memo’s terugluisteren via de app Dictafoon
  • Je kunt de memo’s naar jezelf of een ander mailen door een memo te selecteren en dan onderin op het vierkantje met pijl naar boven te klikken. Kies nu Mail en het bericht zal nu per mail worden verstuurd.
  • Je kunt de memo’s inkorten door een memo te selecteren en dan op Wijzigen te drukken. Je ziet nu aan de rechterkant een blauw vierkantje. Druk hier en je ziet een rode lijn aan het begin en aan het eind van de memo. Deze rode lijnen kun je verslepen en daarna druk je op Kort in. De memo wordt nu ingekort.

Je stem opnemen via Notities

Toen ik afgelopen tijd druk was met Sinterklaasgedichten ontdekte ik volgende handige functie op mijn iPhone. Open de app Notities die ook standaard aanwezig is op je iPhone en druk op Nieuw. Je ziet hier onderin links naast de spatiebalk een microfoon staan. Door op deze microfoon te drukken kun je tekst dicteren aan je iPhone die direct wordt uitgewerkt in de notities. Helaas is de tekst niet geheel foutloos, dus je moet het nog even nakijken, maar ik vond het ideaal. Je kunt per keer een halve minuut opnemen, druk daarna gewoon weer op het microfoontje en je kunt verder gaan met dicteren. Ook kun je op een later moment verdergaan met je tekst.

Stem opnemen

Wil je bijvoorbeeld een blog schrijven zoals deze dan is deze functie ook erg prettig. Je vertelt je verhaal en stuurt dat per e-mail naar je computer. Hier bewerk je de tekst nog even, corrigeert de spelfoutjes, voegt afbeeldingen toe en je tekst is gereed. Het werkt stukken sneller dan alles intypen en het is dan ook echt een uitvinding waar ik blij van word.

Tip: wil je een punt in de tekst zeg dan gewoon Punt. Dit geldt ook voor komma, vraagteken, uitroepteken, aanhalingsteken, sterretje, dakje, apestaartje en hekje. Zelfs haakje openen en haakje sluiten kent je iPhone als commando.

Wil je de opnames van je iPhone overzetten naar de computer? Lees dan hier verder hoe dit werkt.

Misschien ook interessant: iPhone accessoires tijdens het sporten

  • Berichtcategorie:Tips
  • Bericht reacties:1 reactie

Dit bericht heeft één reactie

  1. Fenny Ditzel

    Hartstikke leuk. Ik ben nog een leek en probeer soms maar wat. Dit lukte meteen!!!

Geef een reactie