De iPhone is een fantastisch apparaat voor het maken van foto’s. Dankzij uitstekende hardware, slimme software en de eenvoud om foto’s te maken, kan eigenlijk iedereen met een iPhone wel foto’s maken. Maar met een aantal simpele trucjes worden jouw foto’s nog net iets beter. Hier zijn tien van mijn favoriete iPhone fotografie tips om je op weg te helpen.
Gebruik de snelkoppeling van de iPhone-camera
In de Appstore vind je geweldige camera-apps, maar als je snel een foto wilt maken van een situatie is de snelkoppeling naar de iPhone camera app toch wel erg handig. Als je namelijk eerst je iPhone moet ontgrendelen, je app moet zoeken, op het pictogram moet tikken en moet wachten tot hij geladen is, is het moment dat jij wilde vastleggen, hoogstwaarschijnlijk al voorbij.
Druk echter licht op de snelkoppeling naar de iPhone-camera vanaf het vergrendelscherm en je kunt die foto direct maken zonder noemenswaardige wachttijd. Je kunt ook snel naar je control center gaan (swipe omhoog op oudere modellen of vanuit de rechterbovenhoek naar beneden vanaf iPhone X) en klik op je camera. Deze snelle manieren om je camera te laden, kunnen vaak net zorgen dat je nog op tijd bent om dat leuke moment nog kunt vastleggen.
Experimenteer met apps van derden
Als je wat minder haast hebt om een snelle foto te maken, stel ik voor om een aantal van de beschikbare handmatige camera-apps van derden te downloaden. Apple heeft ontwikkelaars de mogelijkheid gegeven diverse functionaliteit aan te passen in apps, waaronder sluitertijd, ISO, witbalans en belichting. Dit betekent dat je een foto vaak veel duidelijker kunt maken dan in de standaard Apple camera app. Op iPhonePhotographySchool vind je een blog met handige camera apps. Geen zin om dit te lezen? Installeer dan gewoon de app VSCO, de nummer 1 op gebied van fotografie.
Wil jij ook als je snel een foto wilt maken gebruik maken van je favoriete camera app, zet deze dan in je dock zodat je er vanaf elk scherm op je iPhone snel toegang toe hebt.
Maak je foto’s met het doel voor ogen
De standaardcamera-app van Apple biedt verschillende standen voor het maken van foto’s, waaronder panorama, portret, vierkant en foto. Het lijkt misschien logisch, maar ik vind dat het echt helpt om te fotograferen in de modus waarvoor je van plan bent te publiceren. Als ik bijvoorbeeld foto’s maak die ik op Instagram wil plaatsen, maak ik foto’s in de vierkante modus in plaats van in de fotomodus te fotograferen en de foto daarna bij te snijden. Het helpt mij om de foto beter in te kaderen.
Fotograferen volgens de regel van derden
Je iPhone heeft een rasteroptie beschikbaar, die je kan helpen bij het maken van foto’s volgens de regel van derden. Je kunt deze optie inschakelen door naar Instellingen > Camera te gaan en het raster in te schakelen. De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessante foto. Fotografen passen deze regels toe als vuistregel. Men verdeelt een afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Vervolgens plaats je het onderwerp van je foto op de snijpunten van het raster en dus niet midden in een vakje. Dit maakt je foto net wat spannender en leuker om naar te kijken.
Op mijn iPhone staat het raster standaard aan in de camera app en ik gebruik het bijna voor elke foto.
Zet je flits uit
Op de nieuwste iPhone modellen is de flitser al veel beter geworden, maar uiteindelijk is de flitser nog steeds slechts een LED-lichtje: zelfs met de TrueTone-technologie kan het af en toe een vreemde tint op je foto’s geven.
Probeer in plaats daarvan te fotograferen met natuurlijke lichtbronnen. Als je ‘s nachts fotografeert, gebruik dan de belichtingsregelaar van de Camera-app om het licht op de foto te versterken. Eventueel kun je ook een externe flitser gebruiken, die vaak veel beter licht geeft dan de flitser op je iPhone.
Actiefoto’s? Gebruik de Burst-modus
Een hond die op je afrent? Foto’s van je zoon die voetbalt? De burst-modus (beschikbaar voor de iPhone 5s en hoger) is dan de optie die je zoekt om mooie actiefoto’s te maken. De oorspronkelijke burst-modus van Apple was bedoeld voor het maken van heldere foto’s van bewegende onderwerpen, maar ik vind dat het ook goed werkt als je camera beweegt. Door snel achter elkaar foto’s te maken, heb je meer kans om een scherpe foto te maken en heb je meer opties om uit te kiezen.
Om te fotograferen in de Burst-modus, tik je gewoon op de ontspanknop (of de volumeknop) en houd je deze ingedrukt als je foto’s maakt. Als je de ontspanknop ingedrukt houdt, zie je onderin het scherm, net boven de ontspanknop een teller verschijnen die aangeeft hoeveel opnamen je hebt gemaakt. Om de opname te stoppen, haal je je vinger gewoon van de ontspanknop. De foto’s worden als burst opgeslagen in je camerarol en je ziet ook in de bibliotheek welke foto’s een burst zijn.
Zet Automatische HDR aan
HDR combineert het beste van drie afzonderlijke belichtingen tot één foto. HDR staat voor Hoog Dynamisch Bereik (High Dynamic Range). Met HDR kun je foto’s maken die een contrastrijke lichtbron hebben (bijvoorbeeld een heldere zonsondergang tegen een donkere berg) en toch een mooi beeld vastleggen zonder het lichte of het donkere gedeelte van de foto te vervormen. Je iPhone doet dit door verschillende foto’s snel achter elkaar te maken bij verschillende belichtingen en ze vervolgens samen te voegen tot één beeld.
Je kunt HDR handmatig in- of uitschakelen via je Instellingen > Camera en het heeft mijn voorkeur om mijn iPhone zelf te laten bepalen of HDR nodig is. Vanaf de iPhone 5s en hoger is het mogelijk om de iPhone informatie van de sensor van je iPhone te laten gebruiken als je je iPhone op een onderwerp richt om te bepalen wanneer een beeld mogelijk HDR-correctie nodig heeft, en pas dan schakelt het de HDR-modus in. (Je weet dat HDR is ingeschakeld door het kleine gele “HDR”-vakje dat onder aan het scherm verschijnt). Dit kan extra opslagruimte besparen op je iPhone en voorkomt dat je onnodig HDR-foto’s maakt.
Zet je scherpstelpunt vast
Richt je camera op een onderwerp en vergrendel de scherpstelling voor mooie scherpe foto’s.
Zeker bij macrofotografie of als je wilt voorkomen dat de camera van je iPhone op een ander onderwerp probeert scherp te stellen, kan het ontzettend handig zijn om je scherpstelpunt vast te zetten op je gewenste onderwerp.
Je kunt dit doen door op het scherm op het betreffende onderwerp te tikken en het vast te houden totdat je de gele AE/AF Lock alert ziet. Dit betekent dat de automatische belichtingsmeting en de automatische scherpstelmeting op het onderwerp zijn vergrendeld; om de vergrendeling te verwijderen, tikt je gewoon ergens anders op het scherm.
Schuif de belichtingsmeter om de foto’s helderder (of donkerder) te maken
Als een beeld te veel is uitgelicht of onderbelicht naar je smaak, kun je het fixeren voordat je de foto maakt door de gele belichtingsschuif naast het scherpstelvierkant aan te passen. Tik gewoon één keer op het scherpstelvierkant en de belichtingsschuif verschijnt ernaast. Gebruik dan het zonpictogram om de belichting te verhogen door naar boven te schuiven, of verlaag de belichting door het zonnetje naar beneden te schuiven.
Maak foto’s met de volumeknop
Omdat de iPhone zo dun is, kan het aanraken van de digitale sluitertoets zorgen tot beweging van je iPhone en daarmee voor onscherpte van de foto die je probeert te maken. In plaats daarvan kun je de volumeknop gebruiken om een foto te maken – en cameratrilling te voorkomen.
Om betere foto’s te maken of nieuwe mogelijkheden te ontdekken zijn er handige iPhone accessoires die je fotografie verbeteren. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:
Wat zijn jouw favoriete iPhone fotografie tips?
Als je suggesties of tips hebt die bovenstaand artikel aanvullen, lees ik deze graag in de reacties onder dit artikel!